Vatra cu Dor

Paul Buţa doreşte să transmită cât mai mult din tot ce ştie copiilor care îl vizitează şi urmaşilor. Familia (soţia şi cei doi fii) îl ajută demult în tot ceea ce face.

Un vechi vis al său a devenit realitate: a reuşit să achiziţioneze, să restaureze şi să pună pe picioare o gospodărie tradiţională din satul Şiviţa, la 20 km de Galaţi. Aici vin deja grupuri de copii în tabere sau pentru ateliere la care învaţă să confecţioneze toate aceste minunate măşti. Dar află mult mai multe lucruri despre modul de viaţă şi principalele ocupaţii şi meşteşuguri tradiţionale ale locuitorilor din zona de sud a Moldovei: olărit, ţesut, împletit, tâmplărie. Proiectul se numeşte Gospodăria tradiţională funcţională.

Muzeul include – o ogradă spațioasă, o casă cu două odăi, din chirpici, înălțată și refăcută după modelul tradițional, acoperită cu stuf și cu un cerdac frumos în față. Grajdurile și acareturile casei, sunt transformate în: atelier de olărit, confecționat măști, atelier de lemnărie, război de țesut – funcționale. Gospodăria are cuptor de pâine și o troiță. Pivnița casei e acoperită cu lut, iar fântâna și grădina cu flori și legume întregesc această frumoasă gospodărie.

Încăperile casei sunt împodobite cu obiecte vechi donate de săteni. Colecțiile muzeului includ icoane și peretare vechi, piese de port și de ceramică, recuperate de Paul Buța, inițiatorul și sufletul acestui muzeu.

Alte piese sunt valoroase pentru că reprezintă meșteșuguri uitate – de Ineditul gospodăriei e adus de interactivitate. Toti vizitatorii participă activ, lucrează, încearcă, pipăie, ating, simt și experimentează. Totul în jur este viu și trăiește.

Copiii din Sivița, dar şi turiștiii învață aici să confecționeze măști și să joace, înțeleg tainele olăritului, țesutul și alte meșteșuguri, întâlnind aici și pe bătrânii satului care povestesc despre obiceiurile vechi, torc sau țes.
Toate acestea întregesc peisajul perfect pentru desfășurarea unei activități interactiv-educative în aer liber.